Mushroom Mania – In Finnish
Posted on 30th July 2014, by Tero.

Mushroom Mania – In Finnish


(Artikkeli on suomennettu alkuperäisestä englanninkielisestä versiosta jonka voit lukea täältä: http://www.foursigmatic.com/mushroom-mania)

Minä juon sieniä! Ehkä helpoin ja lyhyin lause, jolla olen saanut ihmiset maasta riippumatta ihan kummalleen. Mitä juot? Sieniä? Tuntuu, että ihmisille tulee sanasta “sieni” mieleen vain joku hassu ruokasieni tai psykedeeliset sienet. Usein myös kuulee ihmisten sanovan “eikö kaikki sienet ole karsinogeenisia” tai “kaikki sienet aiheuttavat hiivatulehdusta.” Näitä uskomuksia voisi verrata siihen, että väittäisi kaikkien eläinten olevan vaarallisia koska hevoset tappavat 20 ihmistä vuodessa (oikeasti!). Kun asetetaan nämä älyttömät yleistykset sivuun ja keskitytään sieniin eliökuntana, niin huomataan niillä olevan uskomattoman iso rooli ekosysteemissämme.

Tässä tulee seitsemän mielenkiintoista faktaa sienistä jotka olen kerännyt sinulle näyttääkseni miksi Four Sigma Foodsilla meidän arvostus sienikuntaa kohtaan on niin korkealla!

1. Sienet ovat huomattavasti lähempänä ihmisiä kuin kasvit tai bakteerit

Sienet ja eläimet jakavat suurelta osin samaa DNA:ta, eli olemme geneettisesti paljon lähempänä sieniä kuin kasveja. Kuten ihmiset, myös sienet käyttävät happea ja erittävät hiilidioksidia. Huono uutinen on se, että tästä samanlaisuudesta johtuen meihin usein iskee samat taudit kuin sieniin (esimerkiksi hiiva). Hyvä puoli on kuitenkin, että sienien kehittämät puolutus/parantamiskeinot toimivat myös ihmisille, josta syystä kaikki lääkinnälliset sienet myös toimivat niin tehokkaasti.

t-shirt

2. Sienet ovat eräitä vanhimpia ja suurimpia organismeja maan päällä

Vaikka bakteerit ovatkin viihtyneet tällä pallolla kauemmin kuin sienet (3.5 miljardia vuotta vs. 460 miljoonaa vuotta), niin sienten uskotaan olleen tärkeässä roolissa kun ensimmäiset kasvit alkoivat ilmestyä maalle noin 425 miljoonaa vuotta sitten. Sienet ovat ekstremofiilejä eli eliötä, jotka sietää erilaisia ääriolosuhteita. Sieniä kasvaa niin aavikoilla, tropiikissa kuin jäätiköillä.

Maailman suurin yksittäinen organismi on Oregonissa kasvava sieni joka löydettiin vasta vähän yli 10 vuotta sitten. Tämä Armillaria solidipes sienirihmasto kattaa yli 20 000 koripallokentän kokoisen alueen (8.4 km²) ja painaa enemmän kuin sinivalas. Sen on arveltu myös olevan vanhin elävä organismi maapallolla 2400 vuoden iällään.

Armillaria_ostoyaeKuvat: Alan Rockefeller (Armillaria ostoyae)

3. Sienet ovat oma eliökuntansa

Biologiassa signet jaetaan omaan kuntaansa 5 muun eliökunnan kanssa joita ovat: Arkit, Bakteerit, Protistit, Eläimet ja Kasvit. Brittiläinen mykologi Dr. David L. Hawksworth on tehnyt konservatiivisen arvion, että maailmassa on vähintään 1.5 miljoonaa eri lajia sieniä (käyttäen hypoteesia, että sieniä on kuusi kertaa enemmän kuin kasveja). Näistä on tunnistettu vasta vajaa 100 000 lajia joten koko sienten eliökunta on vielä huomattavan tuntematon meille ihmisille. Uusia sieniä löydetään ja nimetään noin 1200 lajin vuosivauhtia joten koko sienikunnan kattamiseen menee vielä yli 1100 vuotta – tänä aikana kuitenkin huomattava osa tulee katoamaan ennen niiden löytämistä.

mushrooms_hk Kuva: Ophiocordyceps sinensis

4. Sienet ovat perusta monelle lääkkeelle

Toistaiseksi tunnetaan noin 300-400 sientä joilla on lääkinnällisiä ominaisuuksia. Asiantuntijoiden mukaan vähintään 40% farmaseuttisista lääkkeistä hyödyntää suoraan tai epäsuoraan sieniä. Herbalisti Robert Rogers arvioi lääkinnällisillä sienillä olevan 126 erilaista lääkinnällistä funktiota. Ei siis ole ollenkaan yllättävää, että pelkästään Aasiassa toteutettiin yli 100 000 tutkimusta lääkinnällisillä sienillä viime vuosikymmenen aikana.

Maailman tunnetuin “sienilääke” on homesieni Penicillium:sta eristetty penisilliini. Sitten vuoden 1928, kun tutkija Alexander Fleming huomasi tämän antibiootin lääkinnälliset vaikutukset, penisilliinin on sanottu pelastaneen kymmenien miljoonien ihmisten hengen (toiset arvelevat luvun olevan yli 200 miljoonaa). Toinen tärkeä sienilääke-innovaatio on cordyceps sienten hyödyntäminen MS-taudin (multippeliskleroosi, “parantumaton” keskushermoston sairaus) hoitoon. Sveitsiläinen lääkejätti Novartis on lanseerannut Gilenya nimisen lääkkeen joka valmistetaan Cordyceps sinclairii sienen anamorfin Isaria sinclairii:n tuottamasta myriosiini-antibiootista syntetisoimalla. Tämän uuden lääkkeen on arvioitu tuottavan yli 5 miljardin dollarin vuosimyynnin mikä veisi sen suoraan TOP 10 parhaiten myyvien lääkkeiden joukkoon.

cordyceps

5. Sienet valtaavat ruokamarkkinaa

Jo vuonna 2004 arvioitiin maailmanlaajuisen sienibisneksen olevan 40 miljardin dollarin luokkaa ja suurin osa tästä koostuu ruokasienistä joita on maailmassa vähintään 2000 erilaista. Vasta 25 vuotta sitten ala oli 150 kertaa pienempi. Suurin tuottajamaa on selvästi Kiina 8 miljoonan tonnin sadollaan joka on noin 70% koko maailman tuotannosta. Suurin osa tästä pysyy Kiinan sisällä ja vientiin siitä lähtee alle 5%. Ei ole siis ollenkaan yllättävää että kiinalaisista 35 miljoonaa työskentelee sienialalla joka päivä. Pelkästään Tiibetissä on suurempi “sieni-bkt per asukas” kuin Kiinassa. Tämä johtuu suurelta osin Tiibetistä löytyvistä harvinaisista ja arvokkaista sienistä kuten cordycepsistä ja matsutakesta jotka voivat molemmat maksaa tuhansia dollareita kilolta.

Toisaalta sieniä voidaan hyödyntää myös erittäin ekonomisiin aterioihin. Esimerkkinä tästä toimii Iso-Britannialainen ruokabrändi Quorn joka valmistaa kiistanalaisia lihankorvikkeita sieniproteiinista. 50-luvulla uskottiin, että maailmaan syntyy iso nälänhätä 80-lukuun mennessä joten tiedemiehet kehittivät tämän proteiinipitoisen valmisteen Fusarium veneratum-punahomeesta. Nykyään tätä halpaa lihankorviketta myydään 11 maassa ja sen vuosimyynti on yli 140 miljoonaa dollaria. Pelkästään Iso-Britanniassa syödään uskomattomat 500 000 Quorn-pohjaista ateriaa joka päivä.

Quorn-different-forms Kuva: Jan Ainala (Quorn fillets – fried, defrosted and frozen)

6. Sienet ovat nopeampia, vahvempia, isompia…

Organismien Olympiakisoissa sienet haalisivat todennäköisesti mitaleita enemmän kuin Yhdysvallat ja Venäjä yhteensä. Korkeushypyssä edes Javier Sotomayor ei pärjäisi sienille jotka ampuvat itiönsä liikkeelle yli 20 000 G:n voimalla! Edes parhaiten treenatut ihmiset eivät kestä yli 12 G:tä ilman tajuttomuutta. Kehonrakennuksessa Ronnie Coleman näyttäisi Kenialaiselta maratoonarilta verrattuna esihistoriallisiin sieniin jotka olivat kahdeksan metriä korkeita ja metrin leveitä. Noihin aikoihin kasvit olivat parhaimmillaan yhtä korkeita kuin sienet olivat leveitä. Viimeisessä lajissa, ultramaskuliinisuudessa, Rocco Siffredi ja kumppanit jäisivät pahasti varjoon Calvatia gigantea sienelle joka tuottaa 20 biljoonaa itiotä elinkaarensa aikana. Jos jokainen näistä itiöistä kasvaisi aikuiseksi sieneksi, olisi niiden kokonaismassa kolmen auringon veroinen.

Calvatia_gigantea
Kuva: Hans Hillewaert (Calvatia gigantea)

7. Sienet voivat pelastaa maailman monella tavalla

Sienet pystyvät pilkkomaan öljyä mikä mahdollistaa niiden hyödyntämisen monenlaisessa maaperän puhdistuksessa. Sen lisäksi sienet pystyvät pilkkomaan erittäin myrkyllisiä kemiallisia yhdisteitä ja hermomyrkkyjä kuten Somaania, Sariinia ja VX:ää. Melaniinipigmenttiensä ansiosta sienet voivat ruokkia itseään pelkästään ionisoivalla säteilyllä ja mahdollisesti tämän takia sieniä on löydetty kaikkialta avaruuden ja räjähtäneen Tšernobylin ytimen välillä. Sienet ovat myös keskeisessä osassa biologisessa saasteiden poistamisessa.

Yli 90% kaikista maailman kasveista edellyttävät symbioosia sienten kanssa kasvaakseen. Nämä mykorritsa- ja endofyytti-sienet auttavat kasveja tarjoamalla niille vettä ja ravinteita yli 1000 kertaa paremmin kuin kasvit kykenisivät pelkästään omalla juuristollaan. Tämä on vasta alkusoittoa mihin kaikkeen sienistä mahdollisesti on. Maailman johtava sieniasiantuntija Paul Stamets jakaa hänen omat kuusi näkemystään tällä videolla.Disclaimer: En väitä, että sienet olisivat parempia kuin kasvit tai eläimet. Kuitenkin bakteerien kanssa sienet ovat selvästi joutuneet kärsimään biologisesta rasismista (esimerkiksi ihmisten yleinen “mykofobia”) eivätkä ne ole saaneet tarpeeksi arvostusta. Me FSF:llä uskomme, että vaikka noudattaisit mitä ruokavaliota tai elämäntyyliä tahansa, niin ottamalla käyttöön muutaman parhaimmista sienistä (ja hyviä bakteereita) saat rahallesi huomattavaa vastinetta verrattuna jatkuvaan makroravinteiden hienosäätöön tai kiistelyyn siitä kuinka paljon eläinkunnan tuotteita ihmisen kannattaa syödä. Peace!Become a Funguy, join the Shroom Army TodayStatements throughout this publication have not been evaluated by the FDA.
These products are not intended to diagnose, treat, cure or prevent any disease process. Please read our Full Site Disclaimer.

Four Sigmatic is a superfood company started by group of Finnish Funguys who got sick of using mushroom supplements that don't work. The company wants to help popularise medicinal mushrooms like chaga, reishi, cordyceps, and lions mane with products like mushroom coffee and hot cocoa. The company was started in 2012 and launched it's products in the United States in 2015.

© 2016 Funguys Inc.